Güzel’e Güzelce Çağırmak

“Rahman ve Rahim Allah’ın adıyla...”


“Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Salât ve selâm Peygamberimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in ailesinin ve ashabının üzerine olsun.”


“Her firmanın bir kampanya düzenlediği bu Koronalı günlerde, biz de Cennete gitme kampanyası düzenleyemez miyiz? Eğer yapabilirsek, yani bu günleri Allah'ın dinini kalplere ulaştırmak için bir fırsat bilebilirsek, Korona bela olmaktan çıkar. Bir nimet olur âdeta.”

 

“Bazı hastalıklar, bazı hastalıkları gidermek için verilir.”

 

“Bir müesseseyi temsil eden, bir ürünü pazarlayan insanlar tatlı bir üslupla, güzel bir şekilde konuşurlar ve üstleri başları düzgündür. Temsil ettikleri müesseseyi veya pazarladıkları ürünü yanlış tanıtacak, lekeleyecek her türlü hâlden sakındıklarını görürüz onların. Biz de dinimizi anlatırken üslûbumuza dikkat etmeliyiz. Her an dinimizi temsil ettiğimizin şuurunda olmalı ve İslâm'ı yanlış tanıtacak her türlü hâlden kendimizi muhafaza etmeliyiz.”

 

“Yukarıdaki örnekten anlaşılan ‘usul esasa mukaddemdir’ kaidesini unutmamalı ve temsil ettiğimiz esaslara yakışan bir usul benimsemeliyiz.  İnsanları Allah'ın kullarında görmek istediği güzelliklere, tövbeye, cennete güzel bir şekilde çağırmalıyız. Bununla tam bir tezat teşkil edecek ezici ve tiksindirici bir dil kullananlardan olmamalıyız.”

 

“Kirli bir dil kullanarak nurlu bir dini anlatamayız.”

 

“Bozulmamış bir fıtratın İslâm'ı reddetmesi için iki sebep olabilir: anlamamak veya yanlış anlamak.”

 

“Allah Teâlâ'yı bize bildirdiği bütün sıfatlarıyla beraber tanımamız ve tanıtmamız gerekir. Meselâ affını ve merhametini dikkate almadan O'nu sadece gazabıyla, cezâ vermesiyle anlar ve anlatırsak hem kendimiz sağlıklı bir kulluk hayatına kavuşamayız hem de karşımızdaki insanın Allah'ı inkâr etmesine sebep olabiliriz.”

 

Sabır dörde ayrılır:

1 - Musibetlere sabır

2 - Mâsiyete (günahlara) karşı sabır

3 - İbâdetlere devamda sabır

4 - Keyfiyette sabır, bildiklerimizin sorumluluğunu taşıma sabrı, yani İslamî kimliğimizi korumak için sabır”

 

Kur'ân-ı Kerîm bu sabır çeşitlerinin çok güzel örnekleriyle doludur:

 

-       “Yusuf (as), kendisini günaha davet eden Züleyha'yı suçlamamış, aşağılamamış, yani ‘Sen ne kötü bir kadınsın!’ dememiştir. ‘Ben Allah'tan korkarım’ demiştir ve ‘Nefsimi temize çıkarmam’ sözüyle de kendisini karşısındakinden üstün veya masum biri olarak göstermekten kaçınmıştır. Yusuf (as)'ın bir mâsiyete karşı ortaya koyduğu bu İslâmî dil ve duruş, temsil edilen hakikatin ve İslâmî kimliğin muhafaza edilmesi için sergilenen müthiş bir sabır örneğidir.”

 

-       “Başka güzel bir örnek ise Hz. Musa’ya (as) Firavun'a gidince yumuşak bir dil kullanmasının emredilmesidir.”

“İşte onlara, sabretmelerinden ötürü, mükâfatları iki defa verilecektir. Bunlar kötülüğü iyilikle savarlar, kendilerine verdiğimiz rızıktan da Allah rızası için harcarlar.” (Kasas suresi 54. ayet)

 

“İşte bu yüzdendir ki kötülüklerle karşılaştığımızda sabretmeliyiz ve hasene (Allah’ın razı olduğu davranışlar) silahımızı kullanmalıyız.”

“Eğer kendimizi çok ezilmiş, zor durumda ve sıkıntılı bir halde hissediyorsak yine Peygamber Efendimizi (s.a.v) örnek almalıyız çünkü Peygamber Efendimiz (s.a.v)  tebliğ için gittiği Taif’te 3,5 kilometre taşlandı ama yine de Allah’ın ‘Erhamürrâhimîn’ sıfatını kullanarak dua etti ve devamında Mi’raç ve hicretle karşılaştı. İnşallah karşılaştıkları sorunlara sabırla ve haseneyle karşılık verenlerden olabiliriz.”

“Âyette Allah'ın bizden istediği çok para harcamak, imkânsız şeyler yapmak değildir. Bize verilen rızıkları, mevcut olan imkânları Allah'ın rızası yolunda kullanmaktır istenilen şey. Yani mal ve bedenin yanında akıl, kalp, ruh, iman, ilim, hilim, ahlâk, dert gibi nimetleri harmanlayıp güzellikler ortaya koymak, salih ameller üretmek…”

İhyâ Sohbetleri 
Sohbet Notları (4 Nisan 2020)


Yorumlar

Henüz hiç yorum yok. İlk yorumu yapmak ister misin?