Kur’an Atölyesi 11. Ders – Müddessir Suresi (48-56)

“Rahmân ve Rahîm Allah’ın adıyla...”“Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Salât ve selâm Peygamberimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in, ailesinin ve ashabının üzerine olsun.”“Önceki ayet-i kerimelerde cehennemliklerden ve onları cehenneme sürükleyen amellerden bahsedilmişti. Şimdi onlar hakkında şöyle buyrularak devam ediliyor:”48 - Artık şefaatçilerin şefaati onlara fayda vermez.“Şefaat yetkisinin mutlak sahibi Allah Teâlâ’dır. Sadece O’nun görevlendirdiği, yetki verdiği kişiler şefaat hakkına sahiptirler. Bu da yine O’nun çizdiği sınırlar dahilindedir. Dünyada birilerinin birilerini şefaat makamına yerleştirmesi ve buna güvenerek günahlara girmesi, bir aldanıştan ibarettir.”“Müslümana düşen görev, insanlara şefaat vadetmek değil, onların şefaate layık bir hâle gelmeleri için çalışmaktır.”49, 50, 51 - Böyle…

Devamını Oku

Kur’an Atölyesi 10. Ders – Müddessir Suresi (32-47)

“Rahmân ve Rahîm Allah’ın adıyla...”“Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Salât ve selâm Peygamberimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in, ailesinin ve ashabının üzerine olsun.”“Bir önceki ayet-i kerîmede, cehennem meleklerinin sayılarıyla alay eden müşriklerden bahsedilmişti. Her şeye madde gözüyle bakan ve o melekleri de kendileri gibi maddî varlıklar zanneden müşrikler “Biz pehlivan gibi adamlarız, onların hakkından geliriz.” vb. sözler söylüyorlar, gayb âlemiyle alay ediyorlardı akılları sıra.”“Bugün de bir insan, ahiret ile alakalı kendisine verilen bilgileri dünya ölçekleriyle tartmaya; bunları kiloyla, gramla, rakamla ölçmeye kalkarsa aynı mantıksızlığın içine düşmüş olur.”“Tarihte Bizans gibi bazı kafir topluluklar, Müslümanlarla savaşacakları zaman sadece sayı saymışlar, rakama…

Devamını Oku

Kur’an Atölyesi 8. Ders – Müddessir Suresi (7-25)

“Rahmân ve Rahîm Allah’ın adıyla...”“Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Salât ve selâm Peygamberimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in, ailesinin ve ashabının üzerine olsun.”7 - Rabbinin rızasına ermek için sabret.“Her eylemin bir istikâmeti olduğu gibi, sabrın da istikâmeti vardır, olmalıdır. ‘Bak ben sana sabrediyorum.’ kabilinden bir yaklaşım doğru değildir. Sabreden kişi; Allah için sabretmeli, sözünü ve yüzünü ekşitmemeli, sabrını birilerine göstermeye çalışmamalıdır.”“Efendimiz (asm)’ın ve mü’minlerin sabrı kuvvetlensin diye, onların sabrını zorlamakta olanların âkıbetleri bildirilecek ayet-i kerîmelerde:”8 - O Sûr'a üfürüldüğü zaman var ya,9 - İşte o gün zorlu bir gündür.10 - Kâfirler için (hiç de) kolay değildir.“Her gün Müslümanların başına…

Devamını Oku

Kur’an Atölyesi 7. Ders – Müddessir Suresi (1-7)

“Rahmân ve Rahîm Allah’ın adıyla...”“Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Salât ve selâm Peygamberimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in, ailesinin ve ashabının üzerine olsun.”Kur’ân-ı Kerîm nâzil olmaya başladıktan kısa bir süre sonra, bir süreliğine vahiy kesilmiş ve Efendimiz (asm), üzüntü ve sıkıntı içerisinde bir dönem geçirmişti. Bu dönemin sona erişini ve vahyin tekrar gelmeye başlamasını bizzat kendisi şöyle anlatıyor:“Bir gün giderken, âniden, gökyüzünde bir ses işittim. Başımı kaldırıp baktığımda Hîra’da bana gelen Meleği (Cebrâil) yerle gök arasında bir kürsü üzerinde oturmuş gördüm. Ürpererek yere çöktüm. Evime dönüp, ‘Beni örtünüz, beni örtünüz.’ dedim. Bunun üzerine Yüce Allah şu âyeti indirdi:Ey elbisesine…

Devamını Oku

Kur’an Atölyesi 6. Ders – Müzzemmil Suresi (10-20)

“Rahmân ve Rahîm Allah’ın adıyla...”“Âlemlerin Rabbi Allah’a hamd olsun. Salât ve selâm Peygamberimiz Hz. Muhammed (sallallahu aleyhi ve sellem)’in, ailesinin ve ashabının üzerine olsun.”10 - Onların (müşriklerin) söylediklerine katlan ve onlardan güzellikle ayrıl.“Müşriklerin, zalimlerin, gafillerin ve cahillerin her türlü tahrik ve tazyiklerine karşı Efendimiz (asm)’ın nasıl davranması gerektiğini bildiren bu ayet, bizim için de vazgeçilmez bir esastır.”“İslam’ı anlama ve anlatma yolunda yürürken bizimle tartışmak, mücadele etmek isteyen insanlar karşımıza çıkabilir. Bizim onlara tatlı dille, nezâketle, zarafetle söz söylememiz ve esenlik dileyerek, selamet ve hidayet dileyerek, güzellikle onlardan ayrılmamız gerekiyor.”“Muhatap olduğumuz her bir kitle için ayrı ayrı, onların anlayacağı dilden birer…

Devamını Oku